Nu in BN/DeStem: Waarde West-Brabantse huizen stijgt binnenkort gemiddeld met 3 procent
Nu te lezen in BN/DeStem: Een interview met Peter Stoffelen, directeur BWB
Door: John Bas
ETTEN-LEUR - De WOZ-waarde van West-Brabantse huizen stijgt binnenkort met gemiddeld 3 procent. Dat verwacht de Belastingsamenwerking West-Brabant die in deze tijd de waarde bepaalt van deze onroerende zaken in twaalf gemeenten.
Binnenkort valt de zogeheten WOZ-beschikking op de mat van zo'n 300.000 woningen van eigenaren en huurders in deze regio. Voor veel huiseigenaren ook het moment om die waardes met elkaar te gaan vergelijken en te kijken hoeveel onroerende zaakbelasting ze moeten gaan betalen en of ze dat terecht vinden.
Veel bezwaren
Vorig jaar kwamen bij de Belastingsamenwerking West-Brabant die de beschikkingen en de belastingaanslagen regelt ongeveer 21.000 bezwaren binnen op een totaal van zo'n 180.000 particuliere woningen. Veel, vindt directeur Peter Stoffelen. ,,Veel meer ook dan wij hadden verwacht, maar dat kwam niet omdat wij er zo vaak naast zaten. Tweederde van de bezwaren is uiteindelijk afgewezen”, haast hij zich te zeggen.
Campagnes
Nogal wat eigenaren schrokken begin 2023 van de sterk gestegen WOZ-waarde die was gebaseerd om de waarde van hun woning begin 2022 toen de huizenmarkt explosief was en voor forse koopprijzen zorgden. Ondanks het feit dat door terughoudend belastingbeleid van de gemeenten de aanslag onroerend zaakbelasting nauwelijks hoger was dan het jaar ervoor, volgden veel bezwaarschriften, veelal aangespoord door een hausse aan reclamecampagnes van zogeheten no-cure-no-pay-bedrijven (ncnp).
Die WOZ-adviesbureaus verzorgen gratis bezwaarschriften en verdienen aan de proceskosten als een bezwaarmaker in het gelijk wordt gesteld. Voor een simpel en succesvol bezwaarschrift kon een ncnp-bureau al snel 250 euro tegemoet zien, oplopend tot vele honderden euro's. In West-Brabant dus van de rekening van de Belastingsamenwerking, in Etten-Leur.
'Bedrieglijk verdienmodel’
Tot vreugde van directeur Stoffelen is sinds begin dit jaar bij wet bepaald dat die WOZ-bureaus nog maar een kwart van die vroegere bedragen krijgt vergoed. ,,Gelukkig, want het was een bedrieglijk verdienmodel geworden met veelal geautomatiseerde bezwaarschriften. Onze waardebepalingen moeten nauwkeurig zijn, zeker, maar je kunt niet altijd waarnemen dat er al veertig jaar niks aan de keuken of de badkamer is gebeurd. Of juist wel, dat maakt nogal wat uit in de waarde van een huis.”
De Belastingsamenwerking West-Brabant was vorig jaar ruim een miljoen euro kwijt aan proceskostenvergoeding na erkende bezwaren. Dat bedrag komt uit de gezamenlijke pot van de 12 deelnemende gemeenten en het waterschap Brabantse Delta dat ook meedoet.
‘Bel ons eerst’
,,Dat miljoen moet worden opgehoest door alle belastingbetalers en staat in geen verhouding tot de bedragen die na bezwaren voor een enkele belastingbetaler worden bepaald. Vaak gaat het om een paar tientjes meer of minder per jaar. Terwijl al die kostbare procedures niet nodig zijn. Bel ons eerst als je het er niet mee eens bent, een bezwaarschrift kan altijd nog.”
Inbinden
Directeur Stoffelen rekent op ‘aanzienlijk’ minder bezwaren nu de waardestijging met gemiddeld ongeveer 3 procent de inflatiecijfers zal gaan volgen en de WOZ-bureaus er minder aan kunnen verdienen. ,,Vorig jaar gaven ze nog miljoenen uit aan reclamecampagnes om eigenaren op te jutten. Ik hoop dat ze inbinden.”
Lastiger?
De kritiek van WOZ-bureaus dat de wetswijziging het voor burgers lastiger maakt om gefundeerd bezwaar te maken tegen een overheid die zelf fouten maakt, weerspreekt Stoffelen. ,,Wij hebben er niets aan om waardes ongefundeerd te laten stijgen en burgers middels de onroerend zaakbelasting op kosten te jagen. Dat pikken gemeenteraden niet en dat zijn nu eenmaal onze opdrachtgevers.”
Bij de Belastingsamenwerking West-Brabant, met het hoofdkantoor in Etten-Leur, zijn behalve waterschap Brabantse Delta ook de volgende gemeenten aangesloten: Bergen op Zoom, Breda, Dongen, Etten-Leur, Halderberge, Loon op Zand, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Woensdrecht en Zundert. Andere West-Brabantse gemeenten bepalen en innen hun belastingen zelf.