Omroep Brabant op pad met de WOZ-taxateur
Door: Raoul Cartens
Taxateur Dirk Sonneveld kijkt met een keurend oog naar de voorgevel van het huis van de verslaggever van Omroep Brabant. "Ziet er keurig uit, maar als ik ook binnen mag kijken dan kan ik de waarde nog beter bepalen." Sonneveld werkt voor de Belastingsamenwerking West-Brabant en bepaalt de WOZ-waarde van huizen. "Het gaat ons niet om een zo hoog mogelijke taxatie. We willen juist een zo eerlijk mogelijke inschatting en dat bewoners begrijpen hoe die tot stand is gekomen." Want het aantal mensen dat bezwaar maakt tegen de geschatte WOZ-waarde is torenhoog.
De Belastingsamenwerking West-Brabant kreeg dit jaar een recordaantal bezwaren binnen tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Directeur Peter Stoffelen: "We vreesden voor 14.000 bezwaren, maar het werden er zelfs meer dan 21.000. Het is nu eind november en we hebben nu 16.000 bezwaren afgehandeld."
Stoffelen waarschuwde eerder dat door het groot aantal bezwaren de Belastingsamenwerking West-Brabant niet meer aan andere dingen toekomt, zoals het regelmatig taxeren van de woningen in West-Brabant.
Omdat taxateur Sonneveld vanwege de privacy niet zomaar iets mag zeggen over huizen van anderen, gebruikt hij het Bredase huis van de verslaggever als voorbeeld.
In zijn kantoor in Etten-Leur zet hij een laptop op tafel en tovert hij een hele reeks foto's op het beeldscherm. Luchtfoto's en foto's vanaf het dak van een autootje dat door de straten rijdt. Ook heeft hij de kadastrale gegevens. "Hier krijgen we al een goed beeld van jouw huis uit 1995. Inmiddels heeft het aan de voor- en achterkant dakkapellen en liggen er zonnepanelen op het dak. Daardoor stijgt de waarde van je huis", licht Dirk toe op de foto's.
En dat is dan nog maar de buitenkant. Dirk: "Als het huis te koop of te huur komt, dan kunnen we via foto's op de website van de makelaar of verhuurder ook binnenkijken. Maar eigenlijk gaan we liever zelf bij de mensen thuis langs, want dat geeft ons het beste beeld."
Sonneveld stapt in zijn auto en rijdt naar het huis van de verslaggever. Gewapend met tablet voor aantekeningen. Daar aangekomen zet hij zijn taxateursblik aan en inspecteert hij de voorgevel. "Inderdaad. Dakkappellen, zonnepanelen, een erker. Ziet er allemaal netjes uit." Hij loopt de oprit op voor een nadere inspectie. "Zonder toestemming van de bewoners blijven we op de openbare weg staan, maar nu je zelf toestemming hebt gegeven loop ik door", lacht hij.
Aan de andere kant van het dubbel glas kijkt een labrador nieuwsgierig kwispelend toe. Aan de poort hangt een waarschuwingsbordje voor de waakhond, maar de taxateur is wel wat gewend. "Vervelende ervaringen heb ik eigenlijk nog niet gehad. De meeste bewoners vinden het geen probleem als ik op afspraak binnen kom kijken. En dat helpt om een preciezere waardebepaling te maken. Bijvoorbeeld zoals hier, omdat jouw keuken en badkamer sinds 1995 niet meer zijn aangepakt."
Want dat wil de taxateur benadrukken: "Het gaat ons er dus niet om een woning zo hoog mogelijk te taxeren. Het gaat er juist om dat dit zo nauwkeurig mogelijk gebeurt. Dat zorgt voor meer begrip." Op deze manier hoopt de Belastingsamenwerking West-Brabant het aantal bezwaarmakers omlaag te brengen.
Want ondertussen wordt er op het kantoor in Etten-Leur nog hard gewerkt aan de afhandeling van de duizenden bezwaren tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Tot nu toe werd in 35 procent van de gevallen de bezwaren gegrond verklaard en de waarde van het huis verlaagd.
Zo ook bij het huis van de verslaggever: vanwege de verouderde keuken en badkamer werd de WOZ-waarde wat naar beneden bijgesteld.
Lees het artikel op de website van Omroep Brabant.